luni, 23 martie 2009

Preturi-record la proprietati de lux

Cu 10.500 euro/mp pentru o casa, Bucurestiul a atins nivelul celor mai scumpe capitale europene

Piata mondiala a luxului rezidential a confirmat si in 2007 regula de aur din imobiliare: cu cat este mai pretioasa o resedinta, cu atat mai mult ii va creste pretul. Romania a reusit sa se inscrie in trendul mondial.

Recorduri insulare
Anul trecut s-a dovedit unul foarte bun pentru vanzatorii de resedinte luxoase. In materie de preturi au fost stabilite noi recorduri, iar ca arie de vanzari geografia rezidentialului de lux a fost extinsa si mai mult.
Dubai a fost in centrul atentiei si va ramane acolo mult timp de acum incolo. Anul trecut, pe piata de lux rezidentiala a fost depasit un nou record de pret. Una dintre cele trei sute de insule ale arhipelagului artificial World, de langa Dubai, a fost vanduta contra sumei de 263 milioane dolari. Pretul platit pentru insula Markovo (24,7 hectare) este dublu fata de cel achitat de magnatul otelului, Lashmi Mittal, pentru resedinta sa din Londra, cumparata in 2005 si considerata mult timp cea mai scumpa din lume.
De altfel, arhipelagul World este cea mai populara destinatie pentru amatorii de insule. Pana la tranzactia Markovo, insulele vandute aici nu au depasit valoarea de 50 milioane dolari. Majoritatea vanzarilor au tintit si lovit coarda sensibila a patriotismului national. Astfel, insula Shanghai a fost cumparata de omul de afaceri chinez Bin Hu (28 milioane dolari), grupul de 4 insule denumit Irlanda a fost preluat de un investitor irlandez, care va face acolo o statiune turistica si SPA cu specific irlandez, iar Austria a fost cumparata de presedintele companiei Kleindinest Group din Austria. Insula Etiopia a fost cumparata de cuplul Angelina Jolie si Brad Pitt, probabil in cinstea fetitei pe care cei doi au adoptat-o recent din Etiopia.

Londra - Mecca imobiliara
Capitala britanica ramane totusi locul de „pelerinaj“ imobiliar preferat de majoritatea clientilor de locuinte de lux. Anul trecut, cea mai mare achizitie imobiliara in Londra l-a avut ca autor pe milionarul kazah Horelma Peramam, care a cumparat, cu 50 milioane de lire sterline, resedinta Toprak aflata in nordul Londrei. Imobilul a fost construit de bancherul turc Halis Toprak, care insa nu a locuit niciodata in aceasta casa.
A treia tranzactie ca marime a vizat castelul Park Place, de langa Londra. De-a lungul timpului (secolele XVIII-XIX), proprietari ai castelului au fost ducele Archibald Hamilton, Frederick Prince of Wales, fiul si mostenitorul regelui George al II-lea, precum si regele George al III-lea.
O alta vila situata in zona Hampstead din Londra a fost obiectul unei tranzactii-record, dupa ce miliardarul israelian Lev Leviev a platit pentru ea suma de 35 milioane lire (47 milioane euro). Resedinta cu sapte dormitoare
, ce include un cinema, un club de noapte, dar si o usa de intrare blindata (cantarind o jumatate de tona), este situata pe o strada privata, pe care mai locuiesc Ringo Star, fostul baterist al grupului Beatles, si Maurice Gibb, fostul membru al formatiei Bee Gees.
De fapt, in segmentul proprietatilor luxury, indigenii sunt tot mai dislocati de pe piata britanica in favoarea strainilor. Conform datelor companiei Knight Frank, strainii reprezinta circa 75% din cumparatorii de locuinte cu valoare de peste 3 milioane lire sterline, majoritatea fiind originari din tari precum China, India sau Rusia.
Totodata, si randamentele proprietatilor de lux sunt mai mult decat multumitoare. Astfel, in ultimii ani preturile locuintelor de lux londoneze au crescut de zece ori, in timp ce pretul mediu al locuintelor obisnuite s-a marit doar de doua-trei ori.

Noi destinatii de lux
Londra este prin traditie o piata a luxului rezidential. In Europa continentala, de un renume comparativ se mai bucura doar Coasta de Azur franceza. Totusi, in ultimii ani s-au impus in voga noi destinatii de lux. Geografia respectiva cuprinde acum zone largi din Spania, Elvetia, Austria si chiar Cehia, aria fiind in continua extindere odata cu imbogatirile care au loc in zona centrala si rasariteana a Europei. In Spania, de exemplu, daca in urma cu 20 de ani devenisera foarte populare proprietatile de lux din Costa Brava, acum geografia luxury cuprinde statiuni precum Punto Bano, Marbella, Costa del Sol.
Analistii companiei Paul’s Yard spun ca zonele de lux rezidential cresc de la an la an si ca in anii urmatori, gratie dezvoltarii infrastructurii, in acest club select vor intra tari precum Croatia, Muntenegru sau chiar Bulgaria. In afara de proprietatile aflate in zone de statiune (montana sau la mare), castelele europene se bucura de cea mai mare cautare.
In America, destinatiile favorite au depasit deja traditionalele granite - Florida, California etc. O zona in ascensiune din acest punct de vedere este statul Vermont, unde se gasesc cele mai bune vile cu domenii de vanatoare. Suprafetele proprietatilor pleaca de la cateva hectare, iar preturile de la doua-trei milioane dolari.
Mici paradisuri rezidentiale pentru miliardari se nasc si in America Latina. In Panama, spre exemplu, insula Viveros a devenit un loc preferat de miliardarii nord-americani, unde se pot cumpara vile la preturi care nu depasesc doua-trei milioane dolari.

Gusturile bogatilor
Una dintre caracteristicile evolutiei gusturilor in materie de lux rezidential este renuntarea la high-tech sau, mai bine zis, la excesul de high-tech. Totodata, stilul la moda in anii ’90, cladiri de sticla si beton, este tot mai putin solicitat, cedand locul stilului californian, mult mai delicat, caracterizat de forme ferme, ferestre pana-n pardoseala si aspect „aerisit“. Ca tendinte de design, stilurile art deco si art nouveau continua sa domine interioarele de lux, dar si clasicul se bucura inca de popularitate.

Romania: numaratoarea incepe de la un milion de euro
Pe piata rezidentiala de lux din Romania proprietatile ce depasesc un milion de euro reprezinta un segment din ce in ce mai semnificativ, sustine Claudia Dascalescu, consultant senior DTZ Echinox. In Bucuresti, tipologia luxului rezidential este compusa din apartamente de cel putin patru camere, penthouse-uri in locatii de top, cu finisaje de calitate superioara, dar si vile cu arhitectura clasica in zonele centrale si nordice ale orasului.
In esenta, ca si in anii trecuti, pretul unei proprietati de lux este determinat in principal de factori precum locatie, unicitate sau raritate, suprafata terenului aferent si a constructiei propriu-zise, dar si de cererea existenta. Pentru acest din urma factor, spun analistii, anul 2007 si inceputul lui 2008 au insemnat o sporire a cererii pentru resedinte de lux, un trend care exprima ritmul de imbogatire a romanilor.
Conform datelor DTZ, in prezent, preturile proprietatilor rezidentiale de lux din Bucuresti sunt in medie de 4.000-4.500 euro/mp construit, justificate, spun reprezentantii companiei, printr-o serie de factori precum cresterea valorii terenurilor (mai ales in zonele centrale si de nord ale Bucurestiului), valoarea adaugata a constructiei si finisajelor si cererea ascendenta pentru acest tip de proprietati. Mai ales segmentul vilelor de epoca este foarte solicitat, primind comenzi atat din partea particularilor in cautare de resedinta prestigioasa, cat si din partea firmelor sau a institutiilor.
Desi multe companii s-au mutat din casele si vilele ocupate in noile proiecte de birouri deschise peste tot in Capitala, segmentul se bucura in continuare de o mare cautare din partea persoanelor juridice. În prezent, vilele potrivite pentru rezidenta, dar si cele cu destinatie de birouri din zona centrala si de nord a Capitalei pot fi închiriate cu sume cuprinse între 2.000 si 15.000 de euro. În zona ultracentrala exista câteva vile cu arhitectura, construite în perioada interbelica, a caror chirie lunara poate ajunge si la 45.000 euro. Totusi, aceste oferte
sunt relativ rare, majoritatea fiind ocupate de ambasade, restaurante de lux, SPA etc.
„Tinând cont de faptul ca pentru închirierea vilelor cererea se mentine ridicata, este de asteptat ca nivelul chiriei sa mai creasca, dar nu cu mai mult de 15%“, sustin reprezentantii companiei EuroMetropola. Singura rezerva legata de ritmul prognozat de crestere al chiriilor la vile este legata de faptul ca relocarile companiilor dinspre cladirile individuale catre buildingurile de birouri comune au devenit o parte comuna in activitatea curenta a agentiilor imobiliare. Asta va duce in mod sigur la relaxarea cererii de vile si la o reasezare a preturilor curente.
Desi proprietatile rezidentiale exclusiviste gen apartamentul de tip penthouse pot sari usor peste pragul de un milion de euro, adevaratele averi zac in zidurile vilelor de epoca din zone precum Kiseleff, Aviatorilor, Dorobanti si Primaverii sau resedintele moderne din noile locatii rezidentiale de top - Baneasa, Pipera, chiar Corbeanca.
Insa atentie! Resedintele scumpe nu sunt neaparat si de lux. Pretul unui imobil nu este relevant pentru calitatea locuirii asigurate. Spre exemplu, anul trecut, in zona Romana din Bucuresti a fost vanduta o casa cu aproximativ 2,5 milioane euro. Casa nu dispune de dotari sau calitati specifice segmentului luxury, dimpotriva, suprafata utila este mai mica de 300 mp, iar intregul teren nu depaseste 850 mp. Cu toate acestea, cumparatorul a fost dispus sa plateasca circa 2,5 milioane euro, adica 10.500 euro/mp, ceea ce reprezinta un adevarat record pe piata rezidentiala autohtona. Precedentul record, inregistrat in 2006, vizand o casa din zona Dorobanti, era de doar 8.000 euro/mp, desi pretul platit a fost de 16 milioane euro.
Ca valoare generala, cea mai scumpa proprietate vanduta anul trecut a fost vila din Corbeanca a omului de afaceri Cristian Tantareanu. Pretul obtinut pe casa sa, plus cei 7.000 mp de teren, a fost de 3-3,5 milioane euro, respectiv 1.635 euro/mp. Cu titlu de comparatie, o alta achizitie celebra, Palatul din Aleea Alexandru cumparat de Gigi Becali, a costat 7 milioane euro (3.500 euro/mp), dar proprietatea se afla pe un teren de 5.200 mp.

Romania - cele mai scumpe case vandute in 2007
1. Vila in Corbeanca, proprietatea omului de afaceri Cristian Tantareanu - 3-3,5 milioane euro
- suprafata utila 2.140 mp
- 15 camere
- 1.635 euro/mp
- teren 7.000 mp
- dotari - piscina 150 mp, teren de tenis de 800 mp, garaje pentru 4 masini
, spatiu barbeque, ponton personal pe malul Lacului Corbeanca, scena pentru spectacole in aer liber.

2. Casa zona Romana - 2,5 milioane euro
- suprafata utila 238 mp
- 8 camere
- 10.504 euro/mp
- teren 850 mp
- constructie anul 1907

3. Casa zona Traian-Labirint - 2,5 milioane euro
- suprafata utila 700 mp
- 14 camere
- 3.570 euro/mp

Cum recunosti o proprietate de lux
- dupa locatia de top
- unicitate/raritate
- vecinatati: parcuri, lacuri, zona ultracentrala
- panorama deosebita
- incaperi spatioase cu partitionari inteligente si dotari/finisaje de calitate superioara
- terase largi si gradini amenajate
- locuri de parcare subterane
- servicii
de receptie, sistem de monitorizare permanent cu camere video
etc.

Profilul cumparatorului de resedinte luxury
- cetateni romani cu varste cuprinse intre 35 si 50 de ani, care achizitioneaza pentru resedinta proprie sau ca investitie vizand inchirierea ulterioara;
- cetateni straini care intentioneaza sa locuiasca in Romania o perioada mai indelungata sau fonduri straine de investitii care detin un portofoliu de proprietati pe care le inchiriaza.

Niciun comentariu: