luni, 23 martie 2009

Calendar electoral pe placul UDMR

Guvernul nu a stabilit inca data
alegerilor locale, insa a extins calendarul electoral cu 25 de zile. Printr-o OUG adoptata miercuri, Executivul a hotarat ca ziua in care romanii isi vor alege primarii si consilierii se stabileste, de Guvern, cu cel putin 75 de zile inaintea votarii, in loc de 50 de zile cum era pana acum. Opozitia a criticat modificarea regulilor, apreciind ca guvernantii PNL-UDMR incearca sa-si creeze anumite avantaje. Devansarea calendarului electoral favorizeaza formatiunea lui Marko Bela, de vreme ce "concurenta", Uniunea Civica Maghiara, nu s-a legalizat inca.
Presedintele Uniunii Civice Maghiare - Scaunul
Sfantu Gheorghe, Gazda Zoltan a declarat ieri ca spera ca Partidul Civic Maghiar (PCM) sa primeasca in timp util o sentinta favorabila inregistrarii, pentru ca in caz contrar este pusa in pericol participarea acestei formatiuni la alegerile locale din acest an. Gazda a precizat, potrivit Mediafax, ca in data de 14 martie va avea loc la Curtea de Apel Bucuresti procesul privind inregistrarea PCM, dupa ce procurorul a atacat hotararea Tribunalului Bucuresti care a admis, la sfarsitul lunii ianuarie, cererea de inregistrare a PCM in Registrul partidelor politice din Romania. Seful PCM Szasz Jeno ne-a declarat ieri ca este, totusi, optimist in privinta participarii formatiunii sale la locale.
Berceanu vede alegeri cuplate
Reprezentantul Guvernului, Victor Paul Dobre, spune ca devansarea calendarului s-a facut din motive tehnice
, argumentand cu necesitatea includerii cetatenilor comunitari rezidenti pe liste si durata achizitiilor. "Nu exista alta ratiune decat incercarea de a crea avantaje PNL-ului in aceste modificari", a apreciat vicepresedintele PRM Lucian Bolcas, conform Rador. Si democrat-liberalii considera ca este ceva suspect la mijloc, insa nu stiu precis ce anume. "Pe fond, inteleg ca au nevoie de mai mult timp. Asta ma duce cu gandul la faptul ca ar putea sa aiba de facut ceva in aceasta perioada, de pregatit ceva, si ceea ce ar putea sa pregateasca nu ma poate duce decat la ideea ca s-ar putea sa doreasca sa cupleze si alegerile parlamentare, dupa legea asta noua, cu un vot aproximativ uninominal", a sustinut senatorul PD-L Radu Berceanu. Vicepresedintele PSD Liviu Dragnea a criticat gestul Guvernului de a modifica legea electorala inainte de a invita partidele la negocieri, iar deputatul PC
Sergiu Andon a prognozat "incrancenarea pe o perioada mai lunga a luptei politice" si accelerarea migratiei.
Marko Bela: Initial era vorba de 90 de zile
"Initial era vorba nu de 75 de zile, ci de 90 de zile, deci intentia era de a prelungi cele 50 de zile. Dupa aceea, totusi, s-a ajuns la aceasta solutie, de compromis as zice eu, de 75 de zile. Eu nu am zis ca nu ne putem astepta la alegeri anticipate, dar nu putem deduce o astfel de situatie din Ordonanta de Urgenta a Guvernului"

Niciun comentariu: