miercuri, 29 aprilie 2009

Orban, Vosganian, Melescanu şi Borbely - marii beneficiari ai rectificarii bugetare

Cheltuielile statului vor creşte cu 4,4 miliarde de lei, iar veniturile, cu 3,8 miliarde de lei
Banii în plus
urmează să fie aduşi din încasarea TVA şi a impozitelor pe venit

Guvernul va aproba astăzi printr-o ordonanţă a doua rectificare bugetară din acest an, cele mai mari
fonduri fiind destinate Ministerelor Transporturilor, Economiei, Apărării şi Dezvoltării. Potrivit
unor surse citate de Mediafax, cheltuielile totale la bugetul de stat vor fi majorate cu 4,4 miliarde de lei, iar veniturile vor creşte cu 3,8 miliarde de lei. Cel mai mare beneficiar al rectificării va fi Ministerul Transporturilor, condus de Ludovic Orban. Instituţia va primi 2 miliarde de lei, adică aproape jumătate din suma totală prevăzută pentru suplimentare.
Suma totală prezentată mai sus, adică 4,4 miliarde de lei, nu există propriu-zis în prezent. Guvernul susţine că o va acoperi în cea mai mare parte prin creşterea veniturilor la buget, în special din încasarea TVA şi a impozitului pe profit.
Aceste venituri suplimentare vin ca urmare a creşterii economice foarte bune, de peste 6%, pe care o înregistrează România. Comisia Europeană a atenţionat în mai multe rânduri autorităţile de la Bucureşti să nu insiste cu creşterea cheltuielilor bugetare, dacă nu există venituri care să le acopere. Bruxelles-ul nu acceptă un deficit bugetar mai mare de 3% din PIB.
Prin rectificarea de azi, deficitul României ar rămâne la 2,3%, susţin unele surse din Ministerul Finanţelor, citate de Mediafax.
Primele pe listă sunt drumurile naţionale
Banii vor fi folosiţi, conform surselor citate, pentru reparaţii capitale la drumurile naţionale(639 milioane lei), reabilitarea căii ferate Bucureşti-Constanţa, modernizarea parcului de vagoane şi locomotive precum şi pentru plata unei părţi din datoriile pe care CFR Călători le are către alte companii (603,5 milioane lei). Ministerul Dezvoltării, condus la Laszlo Borbely, va primi aproape 200 milioane de lei pentru construcţii de săli de sport, asfaltarea drumurilor, alimentarea cu apă a satelor şi construcţii de locuinţe sociale.
Ministerul Economiei şi Finanţelor, unde titular este Varujan Vosganian, va beneficia de o suplimentare de 376 milioane lei pentru finanţarea producţiei de apă grea la unităţile 3 şi 4 ale Centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă şi de 500 milioane de lei pentru plata unor dobânzi aferente datoria publică. La Apărare, minister condus de Teodor Meleşcanu, se vor primi 200 milioane de lei, în special pentru înzestrarea şi modernizarea flotei de aeronave.

Niciun comentariu: