marți, 21 iulie 2009

Dinu Patriciu: Apogeul crizei economice ar putea fi atins in urmatoarele 3-12 luni

pogeul actualei crize economice ar putea fi atins in urmatoarele 3-12 luni, sustine directorul general executiv al grupului Rompetrol, Dinu Patriciu. In opinia acestuia, anul viitor s-ar putea vorbi despre o recesiune ''chiar daca nu conforma teoriei'' deoarece se va inregistra o scadere a cresterii economice de la circa 9 la suta anul acesta la doi-trei la suta anul viitor. Potrivit omului de afaceri, metodele de a contracara caderea economiei
se bazeaza pe reducerea si optimizarea fiscalitatii si pe diminuarea cheltuielilor bugetare.
In ceea ce priveste lucrarile publice acestea ar trebui finantate din resurse private si nu din banii contribuabililor. ''Lucrarile publice si cele de infrastructura necesita schimbarea
legii exproprierii astfel incat procesul administrativ sa fie grabit precum si adaptarea legislatiei achizitiilor publice dupa un model simplu si flexibil. Normele BNR ar trebui sa fie modificate astfel incat sa fie incurajat capitalul strain in conditii de egalitate cu cel romanesc. Gogorita cu incurajarea capitalului romanesc pentru lucrarile de infrastructura s-a devedit extrem de paguboasa in ultimii 10 ani. Se toarna banii contribuabililor in asfalt si raman acolo'', a explicat Dinu Patriciu, citat de Agerpres.
Acesta a mai precizat ca TVA ar trebui redus la 15 la suta, nivel recomandat si de UE, si ar trebui acordate stimulente pentru plata anticipata a obligatiilor fiscale.
In ceea ce priveste cota unica de impozitare, Patriciu considera ca aceasta reprezinta unul dintre elementele principale ale competitivitatii statului roman in atragerea investitiilor straine, in comparatie cu vecinii, iar daca acestia practica cote mai mici de impozitare va trebui sa se conformeze si Romania.
Rompetrol, interesata sa participe la constructia conductei Constanta-Trieste
''In momentul de fata suntem dispusi sa finantam nu numai intreaga constructie, ci si sa asiguram capacitatile de titei necesare. Suntem gata sa cooperam cu oricine in PEOP, pentru ca acum avem un element foarte important. Avem capatul conductei. Cum am construit acest terminal in noua luni sunt sigur ca putem construi si restul conductei'', a anuntat Patriciu, care a estimat costurile la 600-700 milioane dolari
fata de circa un miliard estimat inainte de criza financiara.
El a precizat ca in acest fel conducta Constanta-Trieste va deveni mult mai viabila decat proiectul conductei Burgas-Alexandropolis, desi este mult mai lunga. ''Conducta exista deja pana la Pitesti si de la Pancevo pana la Trieste. Raman a fi construiti doar 312 kilometri de conducta'', a spus Dinu Patriciu.
Conform calculelor acestuia, lucrarile de construire ar trebui sa dureze circa un an, un an si jumatate daca vor fi realizate de un investitor privat.
Totodata, Patriciu considera ca acest oleoduct nu trebuie realizat de la inceput la capacitatea prevazuta in proiectul facut in urma cu 10 ani si va trebui sa porneasca de la o capacitate de 8 milioane tone sa aprovizioneze rafinariile de pe traseu, urmand sa ajunga ulterior la o capacitate de 24 milioane tone.
Oleoductul paneuropean (PEOP), prevazut sa devina operational in 2012, va conecta portul romanesc Constanta de cel italian Trieste. Cu o lungime 1.300 kilometri, oleductul are o valoare estimata intre 2 si 3,5 miliarde de dolari si va alimenta rafinariile din nordul Italiei si Europa Centrala cu titei din Marea Caspica. Capacitatea anuala va fi de 60-90 milioane de tone sau 1,2-1,8 milioane de barili pe zi.
Grupul Rompetrol a investit 175 de milioane de dolari pentru un terminal marin in largul Marii Negre si extinderea cu 350 la suta a capacitatii de tranzit a produselor finite prin portul Midia. Noul terminal are o capacitate totala de 14 milioane tone pe an dar va ajunge la 24 milioane tone in iulie 2009 cand va putea fi folosit si celalat sens al conductei, spre export.

Niciun comentariu: