miercuri, 8 iulie 2009

Obama mizează pe experienţa lui Biden

Barack Obama l-a ales pe senatorul de Delaware, Joseph Biden, unul dintre cei mai experimentaţi membri ai Congresului, să fie numărul doi al tandemului democrat la alegerile prezidenţiale din noiembrie.

Susţinătorii au aflat pe cine a ales Obama pentru funcţia de vicepreşedinte, sâmbătă, cu două zile înainte de debutul Convenţiei democrate. Echipa lui de campanie le-a trimis acestora SMS-uri, dezvăluindu-le numele candidatului. Alegerea lui Joseph Biden, un „veteran“ în Congresul american, este considerată „înţeleaptă“ de majoritatea comentatorilor politici. Însuşi John McCain a considerat că Obama a făcut o alegere „foarte bună“ mergând pe mâna lui Biden pentru funcţia de vicepreşedinte: „Ştiu că Joe va face o campanie bună (...) şi că va fi redutabil“, a declarat senatorul de Arizona.
Obama l-a prezentat pe Biden în faţa susţinătorilor adunaţi în faţa clădirii Old State Capitol din Springfield, Illinois, acolo unde, cu peste 19 luni în urmă, îşi anunţa candidatura la funcţia de preşedinte al SUA.

„Nu numai că va fi un bun vicepreşedinte, va fi un mare
vicepreşedinte“, a dat asigurări senatorul de Illinois, în faţa zecilor de mii de entuziaşti. Obama, candidatul schimbării, a ţinut să adauge că, „timp de mai multe decenii, Biden a schimbat Washingtonul, fără ca Washingtonul să îl schimbe pe el“. În ovaţiile mulţimii, Biden a declarat că „a venit vremea noastră, a venit vremea Americii“, neezitând să adauge că Obama reprezintă „ultima şansă de a reînvia spiritul Americii“.
Candidatul democrat la vicepreşedinţia SUA şi-a intrat serios în rol încă de la început. El nu l-a iertat pe McCain, pe care l-a atacat fără milă. Vorbind despre problemele pe care le au americanii de rând şi despre care discută seara în jurul mesei din bucătărie, senatorul de Delaware a spus că McCain, proprietarul a mai multe case, nu îi poate înţelege. „John McCain trebuie să se întrebe doar la masa căreia dintre cele şapte bucătării pe care le are se va aşeza“, o aluzie la faptul că, întrebat cu câteva zile în urmă câte case are, McCain a ezitat să răspundă că deţine şapte.
Linia adoptată de cei doi candidaţi democraţi a fost de a prezenta o eventuală administraţie McCain echivalentă cu un al treilea mandat Bush, citându-l pe însuşi senatorul de Arizona, care în nenumărate rânduri s-a declarat în deplin acord cu acţiunile lui Bush junior.
Convenţia Partidului Democrat începe astăzi, în Denver, Colorado, la Pepsi Center. Convenţia are mai mult un rol formal, întrucât se ştie deja că Barack Obama este candidatul democrat la preşedinţia SUA. Potrivit CNN, convenţiile sunt înainte de toate „o reclamă masivă pentru partid şi candidatul său la preşedinţie“.
Peste 4.000 de delegaţi veniţi din toată ţara vor participa la această reuniune, a 45-a Convenţie a Partidului Democrat şi a doua în exact 100 de ani care are loc la Denver. Pentru a fi declarat candidat, Obama are nevoie de voturile a cel puţin 2.118 de delegaţi. Potrivit cifrelor oficiale ale partidului, el poate conta
pe susţinerea a mai mult de 2.200 de delegaţi.
La Convenţie, reprezentanţii partidului îşi numesc şi confirmă candidaţii la preşedinţie şi vicepreşedinţie, adoptă un program (principalele luări de poziţie pe temele de campanie) şi se prezintă alegătorilor ca un partid unit. Delegaţii fiecărui stat în parte îşi vor anunţa, prin vocea unui reprezentant, susţinerea pentru candidatul democrat.
Programul Convenţiei, care se va încheia joi, 28 august, se va desfăşura astfel: luni, Michelle Obama, soţia candidatului democrat, se va adresa publicului; Maya Soetoro-Ng, sora lui Obama, este şi ea invitată să ia cuvântul; ambele vor vorbi despre viaţa lui Barack Obama; marţi, Hillary Clinton va vorbi despre revigorarea economiei
americane: tot mâine, fostul guvernator de Virginia Mark Warren se va adresa publicului.
În 2004, acest rol i-a revenit lui Barack Obama şi a fost momentul care l-a scos din anonimat; miercuri are loc votul simbolic; Joe Biden va lua cuvântul; joi, Barack Obama va rosti discursul de acceptare a nominalizării. Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, va prezida lucrările Convenţiei.
Prerogativele vicepreşedintelui american
După cum prevede Constituţia, vicepreşedintele ales nu are puteri executive. El este în acelaşi timp şi preşedinte al Senatului. Vicepreşedintele SUA este cel care îi urmează în funcţie preşedintelui în exerciţiu, în cazul în care acesta din urmă moare, demisionează sau este înlăturat. Nu există restricţii în legătură cu câte mandate poate deţine un vicepreşedinte. Pentru a putea candidata însă, o persoană trebuie să fie cetăţean american născut pe teritoriul SUA, să aibă minimum 35 de ani, să fi locuit
în SUA în ultimii 14 ani şi să îndeplinească, din punct de vedere constituţional, toate prevederile pentru a putea ocupa, la nevoie, funcţia de preşedinte.
Patru dintre vicepreşedinţii americani au preluat funcţia de preşedinte al SUA după ce şeful statului în exerciţiu a fost asasinat: Andrew Johnson l-a înlocuit pe Abraham Lincoln în 1865, Chester Arthur pe James Garfield în 1881, Theodore Roosevelt pe William McKinley în 1901 şi Lyndon Johnson pe John Kennedy în 1963. Alţi patru vicepreşedinţi au „moştenit“ preşedinţia după moartea naturală a ocupantului Casei Albe: John Tyler de la William Henry Harrison în 1841, Millard Fillmore de la Zachary Taylor în 1850, Calvin Coolidge de la Warren Harding în 1923, iar Harry Truman l-a înlocuit pe Franklin Roosevelt în 1945.
Cine este Joseph Biden?
Senatorul de Delaware, Joseph Biden, este preşedintele Comisiei de afaceri externe din Senatul SUA. Experienţa politicianului liberal moderat, considerat un expert în probleme de politică externă, este extrem de benefică tandemului democrat, în condiţiile în care lui Obama i s-a reproşat nu o dată
lipsa de expertiză în acest domeniu. În vârstă de 65 de ani, Biden a fost ales pentru prima oară în Senat în 1972 şi se află în prezent la cel de-al şaselea mandat. A candidat la preşedinţia SUA în 2008 şi în 1988. Deşi a sprijinit rezoluţia din 2002 care a autorizat folosirea forţei în Irak, el a devenit curând un critic al războiului şi l-a acuzat pe preşedintele George W. Bush că a gestionat defectuos intervenţia.
Nominalizarea lui Biden îi poate aduce lui Obama mai multe avantaje, pe lângă experienţa în politică externă. Dacă unii sunt poate îngrijoraţi că Obama este prea tânăr, vârsta lui Biden - 65 de ani - le poate linişti temerile. Mai mult, el este romano-catolic, ceea ce ar putea determina această categorie de alegători să meargă pe mâna democraţilor în noiembrie, în condiţiile în care Obama nu se prea poate lăuda cu sprijinul acestei comunităţi. Biden este născut în Pennsylvania şi reprezintă Delaware în Senat, două state în care clasa de mijloc americană - unul din punctele slabe ale lui Obama - are un cuvânt foarte greu de spus.
Unul dintre fiii săi, Beau (39 de ani), căpitan în Garda Naţională şi secretar al Justiţiei în statul Delaware, va fi mobilizat în Irak în octombrie.

Niciun comentariu: