marți, 21 iulie 2009

Printesa informatoare

otografii, manuscrise si documente despre printea Martha Bibescu (foto) sunt reunite, de azi, in expozitia "Nobletea unui destin", al carei vernisaj va avea loc, la orele 17.00, la Muzeul National al Literaturii Romane (MNLR). Vor vorbi jurnalistii Miruna Munteanu si Stelian Tanase, cel care a realizat un documentar despre aceasta personalitate.
Nascuta pe 28 ianuarie 1886, in Bucuresti, Martha Bibescu a fost fiica lui Ion Lahovary, fost ministru de Externe, si al Smarandei (Emma) Mavrocordat. Crescuta si formata sub semnul unui impunator arbore genealo­gic, Martha Bibescu si-a indeplinit educatia intr-o manastire din Belgia cu specific romanesc. La 19 ani, s-a casatorit cu printul George Valentin Bibescu, insa casnicia lor a devenit una con­ventionala, ambii traindu-si sepa­rat povestile de dragoste.
In seara inaugurala a expozitiei de la MNLR va fi prezentat un episod din seria documentarelor "Bucuresti - Strict secret", realizata de Stelian Tanase, care infatisea­za povestea de dragoste dintre prin­tesa romana si colonelul Cristopher Birdwood Thomson (Lord Thomson) atasat militar al legatiei britanice de la Bucuresti, in timpul Primului Razboi Mondial.
Odata cu anul intrarii Romaniei in razboi alaturi de Antanta, in 1916, printesa Bibescu a con­dus un spital pentru raniti, la Bucuresti, unde a ramas sub ocupatie germana, servind drept pretioasa sursa de informatii pentru Guvernul roman refugiat la Iasi. Aceasta este perioada in care a si inceput sa scrie ro­mane de ispiratie autobiografica sau istorica, evocari ale unor personalitati din trecut sau con­temporane, note de calatorie, versuri, poeme, in proza, eseuri, cugetari, corespondenta, o serie de biografii istorice semnate, in parte, sub pseudonimul Lucile Decaux.
Prima ei carte "Cele opt raiuri" (1908) a fost premiata de Academia Franceza. Printre operele sale se numara "Papagalul verde", "Destinul Lordului Thomson", "La bal cu M. Proust", "Corespondenta cu Paul Claudel", "O victima regala, Ferdinand de Romania" si "Catherine - Paris". Prin intermediul cumnatului sau, printul Antoine Bibescu care a fost prietenul din copilarie al prozatorului Marcel Proust, Martha Bibescu l-a intalnit de foarte multe ori pe scriitorul francez. Aceste intalniri sunt evocate in volumul "La bal cu M. Proust".
Poeta, om politic, memorialista franceza de origine romana, Martha Bibescu s-a distins prin intreaga ei opera ca o prezenta de o mare noblete de spirit. In 1955 a devenit membra a Academiei Regale de Limba si Literatura Franceza din Bruxelles, iar in 1962 i-a fost acordata Legiunea de Onoare. A murit, la Paris, pe data de 28 noiembrie 1973.

Niciun comentariu: