miercuri, 8 iulie 2009

Rusia, acuzată de încălcarea armistiţiului cu Georgia

utorităţile georgiene au anunţat că vor cere sprijinul comunităţii internaţionale pentru ca Rusia să respecte acordul de încetare a focului.

Nervozitatea oficialilor de la Tbilisi este alimentată de explozia unui tren de marfă pe principala linie feroviară georgiană. Accidentul, petrecut ieri, a fost provocat de o mină rusească plasată pe calea ferată şi a dus la explozia a 12 dintre cele 34 de vagoane ale trenului.

Mai mult, Georgia acuză armata rusă că îşi continuă ocupaţia în Georgia. Potrivit cotidianului britanic The Guardian, ruşii au stabilit mai multe puncte de control în zone-cheie ale Georgiei, în special în apropierea republicilor separatiste Osetia de Sud şi Abhazia. Potrivit autorităţilor georgiene, ruşii ar fi stabilit un numărul foarte mare de puncte de control, 25.

"Georgia consideră acţiunile ruşilor ca o continuare a ocupaţiei. Georgia va continua să urmărească procesul de încetare a focului şi să lanseze iniţiative diplomatice pentru a forţa Rusia să îşi respecte promisiunile", a declarat pentru The Guardian purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne de la Tbilisi.

Georgia reproşează Rusiei nerespectarea acordului de la Conferinţa pentru dezarmare de la Geneva, unde ruşii au promis că îşi vor retrage imediat trupele dacă soldaţii georgieni se retrag din Osetia de Sud.

Ieri, în apropierea portului Batumi, a sosit prima dintre cele trei nave de război americane care vor ancora la Marea
Neagră. Potrivit AFP, distrugătorul USS Mc Faul a adus ajutoarea umanitare, constând în alimente, pături şi medicamente
.

Niciun comentariu: