vineri, 23 ianuarie 2009

Korodi a incredintat unui SRL satesc, fara licitatie, imaginea României la Expo Zaragoza

O firma dintr-o localitate mureseana, ce are ca obiect de activitate prelucrarea lemnului, a ajuns sa câstige, fara licitatie, lucrarile de executie la pavilionul pe care România il prezinta in cadrul Expozitiei Internationale „Apa si dezvoltarea durabila”. Evenimentul se desfasoara la Zaragoza, in Spania. Desi lucrarile ar fi trebuit finalizate, având in vedere ca manifestarea a fost deschisa in 14 iunie, pâna acum partea româna nu a reusit sa deschida pavilionul.

Ministrul mediului, Attila Korodi, care l-a demis deja pe seful sau de cabinet, Daniel Popescu, numit comisar general din partea României al Proiectului «Expo Zaragoza 2008»”, tocmai din cauza gestionarii proaste a situatiei, sustine ca lucrarile vor fi gata pâna vineri. Intrebat de reporterul „Gardianului de Transilvania-Banat” despre situatia in care s-a ajuns, Korodi a raspuns ca „am luat masura de a rezilia contractul cu societatea ce a câstigat initial licitatia (care apartine fratelui lui Ovidiu Tender – n.r.), iar echipa care se ocupa de proiect a ales alta firma sa se ocupe de lucrari. Nu stiu insa sa va dau detalii despre aceasta societate («Flora Center» Bahnea - n.r.) care lucreaza acum in Spania, dar pot sa spun ca lucrarile vor fi finalizate, mai mult ca sigur, pâna vineri”. Saptamâna trecuta insa, echipa de muncitori reusise sa zugraveasca doar peretii spatiului expozitional, ce ar trebui sa reproduca Delta Dunarii, si sa realizeze câte ceva din scheletul din lemn al viitoarei machete prezentate de tara noastra. Este greu de crezut ca pâna la finalul acestei saptamâni proiectul va fi finalizat.

O lucrare mare pentru o firma mica
Societatea din Bahnea apare, în scriptele Registrului Comertului, ca ocupându-se, în principal, de „cultivarea porumbului, cerealelor si altor plante”, precum si cu „taierea si rindeluirea lemnului”. Mai mult, in doi dintre ultimii trei ani pentru care exista depuse bilanturi contabile anuale la Directia Generala a Finantelor Publice Mures, „Flora Center” SRL a înregistrat pierderi (508 milioane de lei vechi, în 2004, respectiv 478 de milioane vechi în 2006). În conditiile în care SRL-ul respectiv sta atât de prost la capitolul „afaceri”, este greu de crezut ca va putea onora o lucrare cum e aceea a construirii, repede si bine, a unui pavilion reprezentativ pentru România. Problema ca acel contract, în valoare de aproape doua milioane de lei (20 de miliarde lei vechi) a fost atribuit catre „Flora Center” SRL fara licitatie, prin încredintare directa.

Niciun comentariu: